Warm gerookte zalm van de Big Green Egg recept BBQ roken

Warm gerookte zalm van de Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen

Wauw wat is zalm van een cederhoutenplankje toch ongelofelijk lekker! Ik heb al meerdere  varianten gemaakt zoals deze met mosterd, dille en citroen en een oosterse marinade maar nu dus een naturel variant. Waarom dit naturel recept van warm gerookte zalm van de Big Green Egg? Omdat dit toch gewoon een hele goede basis is voor een heerlijke zalm. Door deze naturel te houden proef je de rooksmaak nog beter. Je kunt deze zalm ook heel goed in een salade doen met wat sperzieboontjes of je eet deze zalm bij asperges zoals wij deden. Genoeg redenen om deze te maken dus!

Wat heb je nodig voor deze warm gerookte zalm van de Big Green Egg?

  • 1 zalmzijde met huid
  • peper en zout

extra nodig: Cederhouten plankje

Zoek je een bijpassend biertje? Kijk dan hier.

Hoe maak je deze warm gerookte zalm?

Zet de Big Green Egg of bbq aan en maak de bbq klaar voor directe warmte. Je kunt de temperatuur van de bbq op laten lopen tot 200ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? lees dan deze special.

Leg de cederhouten plank in een bak met water, wijn of bier. Dit kan een extra smaaktoevoeging zijn en het zorgt ervoor dat de plank niet te snel verbrand.

Leg de zalm met de huidzijde op de plank en wrijf goed in met flink wat zout en peper. Je kunt hier best wel royaal in zijn zoals je misschien kunt zien op de foto.

Als de Big Green Egg op temperatuur is kun je de zalm met plank direct boven de hete kooltjes leggen. Sluit de deksel en laat de zalm op deze manier voor 18 minuten garen. Bij mij is dat iedere keer precies goed geweest om de zalm mooi gaar te krijgen. Als je een thermapen of temperatuurmeter hebt kun je deze ook gebruiken. De kerntemperatuur moet 45°C zijn.

Let er op dat als je de plank van de BBQ haalt de onderkant van de plank heet is en je deze dus niet zomaar overal kunt neerleggen.

Eet smakelijk!

12 reacties

Deze recepten zijn ook lekker!

12 reacties

Walter 29 juni 2018 - 15:06

Heb deze geprobeerd plankje 1 uur in water gelegd maar op de green eeg schiet da bij mij in brand dus leg jij dat plankje op de gietijzeren rooster of eerst dat steene ding en daar de gietijzeren rooster op wil bij mij allemaal nog ni zo goed lukken

reageer
luuk 29 juni 2018 - 15:29

Beste Walter,

In principe is het de bedoeling dat het plankje verbrand want zo gaat het immers roken. Ik doe dit dus direct boven de hete kooltjes gewoon op het rooster. De Big Green Egg moet dan een temperatuur hebben van 200 graden. Ik zou zeggen opnieuw maken en genieten van een heerlijke maaltijd. Succes!

reageer
Walter 29 juni 2018 - 15:06

Heb deze geprobeerd plankje 1 uur in water gelegd maar op de green eeg schiet da bij mij in brand dus leg jij dat plankje op de gietijzeren rooster of eerst dat steene ding en daar de gietijzeren rooster op wil bij mij allemaal nog ni zo goed lukken

reageer
luuk 29 juni 2018 - 15:29

Beste Walter,

In principe is het de bedoeling dat het plankje verbrand want zo gaat het immers roken. Ik doe dit dus direct boven de hete kooltjes gewoon op het rooster. De Big Green Egg moet dan een temperatuur hebben van 200 graden. Ik zou zeggen opnieuw maken en genieten van een heerlijke maaltijd. Succes!

reageer
Edwin 23 juli 2018 - 13:35

Heb het gisteren geprobeerd en was heerlijk! Dank voor het delen!

Ik heb het nu op een stukje triplex gedaan dat ik nog had liggen. Die kon ik daarna wel weg gooien omdat het verkoold was. Is dat bij cederhout ook zo? Want dat maakt het dan nog wel een stukje prijziger. Zie dat ze bij de Gamma al gauw een tientje per stuk zijn.

reageer
luuk 23 juli 2018 - 17:52

Gaaf! leuk om te horen dat het is gelukt.

De cederhoutenplankjes die ik tot nu toe heb gebruikt kon ik zeker twee keer gebruiken. De onderkant is misschien wat verbrand maar de bovenkant niet. Ik heb tot nu toe wel alleen stukken zalm van meer als een kilo gebruikt die zo goed als het hele plankje bedekte. Meestal worden de plankjes per twee of drie verkocht. Ik had laatst twee plankjes bij de AH voor 7,50. Op zich niet zo heel veel geld.

reageer
Edwin 25 juli 2018 - 10:09

Dank je, dat is wel een stuk schappelijker geprijsd dan wat ik zag. Inderdaad was het deel dat niet volledig bedekt was verkoold. Ik ga het zeker vaker maken, nogmaals bedankt voor het recept!

reageer
luuk 25 juli 2018 - 17:39

Graag gedaan! In het recept staan wat linkjes naar andere recepten van zalm op een plankje. Succes!

reageer
Edwin 23 juli 2018 - 13:35

Heb het gisteren geprobeerd en was heerlijk! Dank voor het delen!

Ik heb het nu op een stukje triplex gedaan dat ik nog had liggen. Die kon ik daarna wel weg gooien omdat het verkoold was. Is dat bij cederhout ook zo? Want dat maakt het dan nog wel een stukje prijziger. Zie dat ze bij de Gamma al gauw een tientje per stuk zijn.

reageer
luuk 23 juli 2018 - 17:52

Gaaf! leuk om te horen dat het is gelukt.

De cederhoutenplankjes die ik tot nu toe heb gebruikt kon ik zeker twee keer gebruiken. De onderkant is misschien wat verbrand maar de bovenkant niet. Ik heb tot nu toe wel alleen stukken zalm van meer als een kilo gebruikt die zo goed als het hele plankje bedekte. Meestal worden de plankjes per twee of drie verkocht. Ik had laatst twee plankjes bij de AH voor 7,50. Op zich niet zo heel veel geld.

reageer
Edwin 25 juli 2018 - 10:09

Dank je, dat is wel een stuk schappelijker geprijsd dan wat ik zag. Inderdaad was het deel dat niet volledig bedekt was verkoold. Ik ga het zeker vaker maken, nogmaals bedankt voor het recept!

reageer
luuk 25 juli 2018 - 17:39

Graag gedaan! In het recept staan wat linkjes naar andere recepten van zalm op een plankje. Succes!

reageer

Reageer