Pulled pork op de big green egg bbq weber recept procureur varkensvlees bbq saus langzaam garen low and slow

Pulled pork op de big green egg

| 2 Reacties

Pulled pork is de laatste tijd heel populair geworden. Zelfs het restaurant met de gele bogen probeert iets wat er op lijkt er voor te verkopen. Ikzelf heb het nu enkele keren gemaakt en inmiddels ben ik huiverig om het in een restaurant/foodtruck te bestellen. Als je dit eenmaal zelf een keer hebt gemaakt en het de tijd hebt gegund om echt langzaam te garen dan wil je die op snelheid gemaakte pulled pork (uit de oven, niet gerookt en te snel gegaard) echt niet meer. Neem een dag vrij en maak deze pulled pork op de Big green egg!

Ik maakte deze pulled pork op de Big green egg voor mijn familiedag. Dit is een ideaal recept voor grote groepen mensen en is goed van te voren te maken. De meeste pulled pork word van procureur of schouderstuk gemaakt. Het mag in ieder geval een beetje vet hebben.  Dit zorgt er voor dat het vlees nog sappiger word. Ik heb dit recept geïnspireerd op het recept van de wedstrijd pulled pork van Noskos. Het verschil is dat ik een stuk minder suiker gebruik en de kerntemperatuur hou ik een stukje lager. Ik heb 1 van de 2 stukken geïnjecteerd met een mengsel van azijn appelsap end. Achteraf heb ik geproefd en eigenlijk geen verschil ondervonden. Je kunt dit dus overslaan (scheelt weer een injectiespuit kopen) of proberen en zelf ondervinden. Hou bij dit recept rekening met een bereidingstijd van 10-12 uur.

Wat heb je nodig voor deze pulled pork op de Big green egg?

pulled pork op de big green egg procureur weber bbq recept

De bbq-rub

Je serveert pulled pork op een broodje met heerlijke koolsalade.

Hoe maak je deze pulled pork op de big green egg?

Wrijf de procureur in met de bbq rub.  Leg deze in een braadslee of een kom (er komt wat vocht uit de procureur) en zet deze voor een nacht  in de koelkast. Ik heb 1 van de 2 stukken vlees geïnjecteerd met een vloeistof van 100 ml appelsap 50 ml appelazijn en 30 ml worcestersaus en honing en een eetlepel zeezout. Deze mix komt van Noskos zijn site bbq-nl. Nadat het vlees klaar was heb ik geproefd en ondervond geen smaakverschil. Dus je kunt het weglaten maar wil je het proberen en zelf ervaren ga gerust je gang.

Bereid de volgende ochtend de big green egg voor op indirect warmen en een temperatuur van 100-120ºC. Heb je een Weber? Kijk dan hier hoe je dit ook kunt doen. Gebruik je een Big green egg lees dan deze special. Week ondertussen een grote hand rookhout in een bakje met water. Nog mooier is het gebruik van houtbrokken. Dit zijn grote stukken hout en branden ongeveer een uur. Aangezien ik nog 3 zakken houtsnippers heb liggen wacht ik daar nog even mee.

Pulled pork bbq recept big green egg weber roken langzaam garen rub Bereiding

Haal het vlees uit de koelkast. Plaats een kerntemperatuurmeter in het vlees en leg de stukken vlees op de bbq. Doe ongeveer de helft van het rookhout in de vuurspot en sluit de deksel. De bedoeling is dat het vlees lange tijd word gerookt. Je kunt na een uur de andere hand rookhout toevoegen. Houd de bbq op een temperatuur van 100-120ºC.

Als het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 74ºC of als het 5 uur op de bbq heeft gelegen, smeer je deze in met 200 ml bbq saus die je aanmaakt met 2 eetlepels honing. Dit wordt een glace genoemd. Sluit de deksel en laat het vlees in de komende 2 uur een korst (bark) krijgen.

Na deze 2 uur kun je het vlees van de Big green egg halen en inpakken in aluminium folie. Dit zorgt er voor dat het verdampingsproces van het vocht in het vlees stopt en het vlees dus sappiger blijft. Je verkort hier tevens de bereidingstijd mee.

Pulled pork bbq big green egg recept weber procureur langzaam garen roken

“Pull” het vlees uit elkaar met 2 vorken

Klaar!

Als de procureur een temperatuur heeft bereikt van 88 ºC kun je deze van de bbq halen. Ik leg mijn vlees altijd in een braadslee. Het vocht dat uit het vlees komt vang je hierdoor op en mengt zich later weer met het vlees. Zo gaat er niks van smaak verloren. Laat de procureur een half uur rusten in de braadslee. Verwijder de folie en “pull” vervolgens het vlees met 2 vorken uit elkaar.

Meng de pulled pork aan met een deel van de bbq saus. Hierdoor word de pulled pork nog sappiger en zit er flink wat smaak aan.

Serveer de pulled pork op een broodje met de coleslaw en een lik bbq saus.

Eet smakelijk!

Broodje pulled pork op de big green egg weber recept bbq langzaam garen roken

Broodje pulled pork

(Visited 15.108 times, 1 visits today)