Een recept van Picanha van de Big Green Egg

| 10 Reacties

Picanha ook wel staartstuk genoemd, heeft de laatste tijd aan populariteit gewonnen. Sinds de BBQ een steeds prominenter deel in ons culinaire wereldje inneemt, worden ook de wat minder populaire delen van de koe steeds vaker gegeten. Het is, mits goed klaargemaakt, een geweldig stukje vlees. Vandaag picanha van de Big Green Egg. Eerst langzaam gegaard daarna mooi gegrild.

 Wat heb je nodig voor een picanha met 4 personen?

Voor de picanha:

  • een picanha van ongeveer een kilo
  • rozemarijn
  • peper
  • zout
  • kerntemperatuur meter

Voor de saus:

  • 50 gram mayonaise
  • 35 gram ketchup
  • 30 gram worchestersaus
  • 35 gram mosterd
  • 30 gram bruine suiker

Bijpassend biertje? kijk dan even hier in de bierspecial.

Hoe maak je deze picanha van de big green egg?

Bereid je bbq voor om indirect te verwarmen. Kijk, als je een Weber hebt, hoe je dit het beste kunt doen bij deze Special. Heb je een Big Green Egg? lees dan deze special. Laat de temperatuur oplopen naar 100 ºC.

recept Picanha van de big green egg bbq langzaam garen

Gaar de picanha op lage temperatuur door tot een temperatuur van 45C.

Haal de picanha uit de koelkast en laat minstens een half uur op temperatuur komen. Mijn picanha vond ik wel een heel dikke vetlaag hebben en die heb ik dus een stukje dunner gemaakt. Vervolgens heb ik de picanha ingesneden zodat er vierkantjes ontstaan in het vet. Snijd niet te diep want dan snijd je door het vlees. Wrijf de picanha in met zout en rozemarijn. Steek een kerntemperatuurmeter in de picanha. Maak de saus door alle delen bij elkaar goed te mengen.

Picanha

Heeft je bbq een temperatuur van 100ºC bereikt leg dan de picanha met de vetkant boven, op de bbq en sluit de deksel. Op deze manier kan het vet dat smelt over het vlees lopen en dit geeft weer extra smaak. Laat de kerntemperatuur van de picanha oplopen naar 45ºC. Dit duurde bij mij ongeveer een uur. Haal vervolgens het hitteschild weg en zet de bovenste schuif op een kier van een cm. Open de onderste schuif voor ongeveer 3 a 4 cm en laat de temperatuur van de bbq oplopen naar 220ºC.

recept Picanha van de big green egg bbq langzaam garen

Gril de picanha mooi af. Let op, met genoeg zuurstof ontstaat er een flinke steekvlam.

Leg de picanha weer op de bbq en nu met de vetkant naar beneden. Let op: door de hitte gaat het vet verbranden als er genoeg zuurstof  bij komt. Sluit nu de deksel zodat het vet niet verbrandt. Let op als je de deksel opent dat er een behoorlijke steekvlam uit kan komen. Gaar de picanha door tot een temperatuur van 54ºC. Haal de picanha van de Big Green Egg en pak deze in aluminiumfolie en laat minstens 10 minuten rusten. Hierdoor gaart de temperatuur van de picanha nog door tot 57ºC.  Snijd de picanha in mooie tranches en serveer met de saus. Ik at bij deze picanha van de Big Green Egg aardappeltjes met tijm uit de oven en een simpele salade met komkommer en tomaat.

 

Eet smakelijk!

IMG_2328

(Visited 23.492 times, 1 visits today)