Kip op de Big Green Egg BBQ rub langzaam garen recept

Kip op de Big Green Egg met een BBQ-rub

door Mr. in the Kitchen

Deze kip op de Big Green Egg is voor mij toch wel een soort van icoon voor wat BBQ’n inhoud. Dat komt omdat omdat deze kip een klassieke BBQ-rub heeft en bij de bereiding rookhout is gebruikt. Door een temperatuurmeter te gebruiken is deze kip ook nog eens super mals! Echt een aanrader voor als je gasten krijgt.

Wat heb je nodig voor de deze kip op de Big Green Egg?

  • 1 kip
  • een standaard of bierblik
  • 3 eetlepels bruine basterd suiker
  • 2,5 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel zout
  • halve eetlepel cayennepeper
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • handje rookhout snippers

Voor een bijpassend biertje kijk hier.

Hoe maak je deze kip?

Bereid de Big Green Egg voor op indirecte hitte en laat de temperatuur oplopen tot 180°C. Wil je weten hoe ik dat doe voor de Big Green Egg? Kijk dan hier. Terwijl de BBQ op temperatuur komt kun je mooi de BBQ-rub maken.

Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Mix de ingrediënten goed door elkaar. Wrijf de kip goed in met de rub. Je kunt de rub ook onder de huid wrijven. Dit doe je door voorzichtig de huid los te maken en je vingers er steeds iets verder onder te duwen. Zorg dat er genoeg van de rub aan de buitenkant zit maar ook aan de binnenkant van de kip.

Als de Big Green Egg op temperatuur is kun je kip er op doen. Je kunt hiervoor een bierblikje gebruiken, maar of dit effect heeft daar zijn de meningen over verdeeld. Je kunt ook gewoon een standaard gebruiken. Doe een het handje houtsnippers in de vuurspot, plaats het hitteschild en plaats vervolgens de kip op de Big Green Egg. Steek de temperatuurmeter in de borst van de kip. Sluit de deksel.

De kip is gaar als deze een temperatuur heeft bereikt van 72°C. Dit duurde bij mij ongeveer  50 minuten bij een kip van 1250 gram.

Wij aten deze kip met gebakken aardappeltjes en sla van de BBQ.

Eet smakelijk!

Kip op de Big Green Egg BBQ rub langzaam garen recept

Kip op de Big Green Egg met een BBQ-rub

Print
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Ingredients

  • 1 kip
  • een standaard of bierblik
  • 3 eetlepels bruine basterd suiker
  • 2,5 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel zout
  • halve eetlepel cayennepeper
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • handje rookhout snippers

Instructions

Bereid de Big Green Egg voor op indirecte hitte en laat de temperatuur oplopen tot 180°C. Wil je weten hoe ik dat doe voor de Big Green Egg? Kijk dan hier. Terwijl de BBQ op temperatuur komt kun je mooi de BBQ-rub maken.

Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Mix de ingrediënten goed door elkaar. Wrijf de kip goed in met de rub. Je kunt de rub ook onder de huid wrijven. Dit doe je door voorzichtig de huid los te maken en je vingers er steeds iets verder onder te duwen. Zorg dat er genoeg van de rub aan de buitenkant zit maar ook aan de binnenkant van de kip.

Als de Big Green Egg op temperatuur is kun je kip er op doen. Je kunt hiervoor een bierblikje gebruiken, maar of dit effect heeft daar zijn de meningen over verdeeld. Je kunt ook gewoon een standaard gebruiken. Doe een het handje houtsnippers in de vuurspot, plaats het hitteschild en plaats vervolgens de kip op de Big Green Egg. Steek de temperatuurmeter in de borst van de kip. Sluit de deksel.

De kip is gaar als deze een temperatuur heeft bereikt van 72°C. Dit duurde bij mij ongeveer  50 minuten bij een kip van 1250 gram.

Deze recepten zijn ook lekker!

4 reacties

Ronny 4 juli 2020 - 15:53

Hoi,

Ga voor de 2e keer kip op een bierblikje in mijn kamado klaarmaken.
Vorige keer goed gelukt!

Ik gebruik nu een blikje radler. Is dit het beste bier, of raden jullie wat anders aan ?

Bbq groet Ronny
Bedankt voor het recept en de leuke site voor inspiratie.

reageer
Mr. in the Kitchen 4 juli 2020 - 16:02

Dag Ronny,

Bedankt voor jouw reactie! Zoals je in het recept kunt lezen zijn de meningen over de toevoeging van het bier verdeeld. Het schijnt niet veel smaak af te geven. Maar je kunt nog altijd een bierblikje gebruiken en bedenken of jij het wat vindt toevoegen. Als ik bier zou gebruiken dan had ik voor een sterk en donker bier gekozen. De rub bevat namelijk ook stevige smaken en op deze wijze kun je het misschien nog terug proeven.

Succes met grillen!

reageer
Marjolijn 6 september 2020 - 10:24

Beste

Ik heb het ook met Radler geprobeerd en heb het helemaal gedaan hoe het vermeld staat, heb veel succes gehad met dit menu, nog nooit zo’n lekker kip gegeten, mercikes 👍👍👍👍👍

reageer
Mr. in the Kitchen 9 september 2020 - 21:20

Dag Marjolijn,

Bedankt voor jouw enthousiaste reactie! Fijn dat het goed is gegaan.

Groetjes Luuk en Jana

reageer

Reageer